29 aprilie 2018

Despre flori și alte buruieni


Motto: ”Numai timpul împărţit cu floarea ta face ca floarea ta să fie atât de preţioasă”.

Există o vreme pentru plantat și există o vreme pentru cules. Căci e nevoie doar de o sămânță, aruncată uneori la întâmplare, pentru ca o nouă viață, o nouă ființă, o nouă metaforă să se ițească curajoasă de unde nici nu te aștepți. Și cum o floare nu poate crește fără un grădinar…mă duce gândul mereu, la micul prinț și florile lui. Și tot gândul mă aduce chiar și fără voie, printre ”florile” zilei, multe din ele ciulini sau buruieni fără nume. Căci, oameni suntem și muritori cu toții, dar sădim cu spor și cu migală semințe de speranță și încredere și admirație și iubire, în oamenii de lângă noi, cu credința oarbă în sensul și valoarea florilor ce vor crește ele mari odată…
Și ce dar mai de preț avem, dacă nu timpul nostru, niciodată de-ajuns, dar neprețuit când e bine împărțit, căldura noastră și toată atenția, fără de care nimic nu ar crește, poate o lacrimă, două, să ude pământul sterp și fără gând de rod, poate vreo rugăciune ca lucrurile să se îndrepte și să răsară simplu, natural, fără cazne mari și pierderi colaterale…Căci investim timp, chiar și atunci când rezultatul e incert. Dăruim căldură, chiar și atunci când e nevoie de distanță, intindem punți chiar și atunci când apa ne ajunge la gât sau ne lasă fără suflare.
Cine poate bănui câtă sudoare și câte nopti nedormite înseamnă o floare bine-crescută? Câtă dorință și câtă răbdare ascunde verdele crud și lucitor al frunzelor sau culoarea vie a petalelor încă imature?! Câtă grijă și veghe, să nu se usuce prea devreme, să nu o bată vântul imprevizibil, să nu o îndoaie furtuna tăioasă, să nu o rănească soarele nemilos, să nu o curme cruzimea vietăților dimprejur, să nu o fure vecinii pizmași pe strălucirea ei unică – căci toată lumea iubește florile, dar cine mai are răbdarea să le crească, să aștepte până-s gata a fi culese, de cine le merită și mai ales, la bun timp ?!
Cine nu cunoaşte truda şi setea închise într-un bulgăre de sare, să stea la o parte. Cine n-a sădit o floare, să facă un pas în spate, să privească și să învețe să asculte, cu răbdare de chinez, cum crește iarba, frunzele, florile. Căci prea devreme și nedrept uneori, ne grăbim să culegem ceea ce alții, cu migală și dăruire, au sădit, au crescut, au ocrotit…
Iar în graba noastră, strivim, călcăm în picioare, năruim…uneori fără să ne dăm seama!

Voi sunteţi frumoase, dar sunteţi deşarte! Nimeni n-ar avea de ce să moară pentru voi. Floarea mea, fireşte, un trecător de rând ar crede că-i asemenea vouă. Ea însă, singură, e mai de preţ decât voi toate laolaltă, fiindcă pe ea am udat-o eu cu stropitoarea. Fiindcă pe ea am adăpostit-o eu sub clopotul de sticlă. Fiindcă pe ea am ocrotit-o eu cu paravanul. Pentru ea am ucis eu omizile, în afară doar de câteva, pentru fluturi. Fiindcă pe ea am ascultat-o eu cum plângea, ori cum se lăuda, ori câteodată chiar cum tăcea. 
Fiindcă e floarea mea.”

(Antione de Saint Exupery - Micul Prinț)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu