11 octombrie 2015

Tedx BACAU 2015 - Human Nature

Asa cum stim, prima data e de tinut minte, intr-un fel sau altul J. Pentru mine, prima data la Tedx a fost memorabila, la superlativ. Mult asteptata editie Tedx de la Bacau a venit intr-o zi de nastere a prietenei mele, Flori si in compania unei femei fascinante, Mihaela, dupa o zi inedita, desi contra cronometru. La 13.45, trecute fix, am ajuns, in sfarsit la Centrul de Afaceri si expozitii, lume multa, lumina si un freamat placut domneste pe holurile elegante..

Tedx Bacau incepe in 5 minute…noi tropaim de emotie si nerabdare in sala, ca niste copii. Voluntarii alearga intr-o parte sau in alta, se asaza microfoane, camera de luat vederi, flash-uri, cate un selfie pe ici pe colo, muulti tineri, zumzet, se inchid si se deschid usi. 4, 3, 2, 1….Incepe !

O seara magica incepe cu o poveste. Suntem suma povestilor pe care le traim sau le ascultam. Alexandru Glod spune si ne indeamna sa credem si sa spunem povesti. Pentru ca si altii s-ar putea sa treaca prin ce trecem noi, pentru o poveste adduce si empatie, incredere, speranta…

Mircea Serediuc spune ca oamenii se desavaresc prin iubire. Cresc, se transforma, se daruiesc prin iubire, indiferent ca e vorba de iubirea fata de natura, fata de oameni, fata de sine. Zambiti si faceti voluntariat, daruiti zambet si o vorba buna, faceti ce aveti de facut, caci nimeni nu va face asta in locul vostru.

Performanta. Determinare. Organizare. Andrei Rosu. Fiecare zi este o miniatura a vietii. Asa ca alege obiective mari, concentreaza-te pe ceea ce vrei sa obtii, inventariaza-ti obiectivele si schimba agenda, fa un pic de ordine si vei avea timp pentru toate. Mai ales daca te trezesti de dimineata…

Magitot. Magie si charisma, hohote de ras si multa energie.

Alexandra Marcu, tinerete, tenacitate si profunzime…ne spune ca muntii nu pot fi cuceriti. Vorbeste limpede, cu maturitate, despre munti si vulcani, piscuri atinse impreuna cu tatal sau. Un sfat de tinut minte, fii eroul copilului tau…

Timotei Rad, de profesie calator cu autostopul J. Limitele nu exista decat pentru cei ce cred in ele. O poveste aproape incredibila, 200000 km si o lume intreaga, pentru ca a calatori inseamna si a iubi.

Cristiana Stancu. Dincolo de imagine, exista un om, sensibilitate si delicatete. Blandetea artistului ce picteaza icoane. Puterea omului care stie ca  lupta este doar cu tine, cu limitele pe care trebuie sa le depasesti. Cand stii cine esti, stii ca poti face orice. Doar ai incredere!

Adrian Colibaba, medic, ne spune simplu, cat e de important sa oferim, ajutorul potrivit, la momentul potrivit. Pentru ca timpul are alta valoare pentru fiecare din noi, pentru fiecare situatie in care ne aflam.

Stefan Marius, mentalist. Pasiune, antrenament, prestidigitatie, in mai putine cuvinte, trucurile nu au varsta.

Eliza Nitescu si o metafora – viata ca un colier de perle, false sau veritabile. Cat de mult iti doresti un anume lucru ? La ce esti pregatit sa renunti pentru a obtine acel ceva? Cat valoreaza ceea ce faci, pentru tine, pentru altii ? Cat pretuiesti, ceea ce ai, aici si acum?

George Balta, campionul pentru care nu exista trebuie. Pentru care exista vreau sau nu vreau. Care ne indeamna sa apreciem viata si frumusetea ei, sa ne bucuram de fiecare lucru, oricat de neinsemnat ar fi...

Vali Racila incheie o seara de o intensitate aparte. Cu muzica, pentru ca e limbajul universal, care ajunge in fiecare suflet, cu vorbe calde si umor fin, o chitara de tabla si o inima maaare!

Ce este pana la urma natura umana? Cine suntem noi, cum credem, cum simtim si cum actionam? Care sunt limitele noastre, si cum le putem depasi?
Intr-un fel sau altul, vorbitorii au amintit de parinti, de rolul lor in devenirea fiecaruia, cu emotie, cu recunostinta, cu dragoste, cu o intamplare haioasa sau cu o lacrima in coltul ochilor, pentru mama sau pentru tata. Am ras si am plans, alaturi de povestile lor, care pot fi sau sunt si ale noastre. Am apreciat simplitatea, naturaletea, autenticul. Intensitatea emotiilor, alaturi de oameni frumosi in sensul cel mai curat al acestui cuvant.

Exercitii simple, spune celui de langa tine ca stii prin ce trece; spune “te iubesc”, daca asta simti, fara ezitare;  fixeaza-ti in agenda un obiectiv si tine-te de el…

Mi-am luat acasa cateva sfaturi, idei pentru zilele care vin. Pentru ca sunt perioade in care, oricat de greu mi-ar fi, se intampla ceva si intra in viata mea acei oameni si acele intamplari care imi aduc aminte ca am voie si trebuie sa fiu eu, sa nu renunt, sa visez inalt si departe, pentru ca lucruri minunate se pot intampla…

Nu stiu cate nopti nedormite, cat efort sau stres, cata munca sau cate cearcane stau in spatele organizarii unui astfel de eveniment, pentru ca voluntarii inca zambeau, desi pareau ca plutesc, la final.  Dar stiu ca efortul lor a fost rasplatit de bucuria celor din sala, de ropotele de aplauze, de spectatorii ovationand in picioare, atunci cand Cortina s-a lasat peste atatea povesti de tinut minte.


Asa ca eu, un simplu spectator, ma inclin si spun: Multumesc tuturor, pentru inspiratie, pentru speranta, pentru bucuria de a fi ! Jos palaria !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu