10 noiembrie 2014

Alchimistul - Paulo Coelho

Motto: 
„Când îţi doreşti un lucru, tot Universul conspiră pentru ca să-ţi realizezi visul, spuse Alchimistul, repetând cuvintele bătrânului rege.”

Sunt carti care ne pica in mana, aparent intamplator, atunci cand avem nevoie - toamna aceasta, am citit Coelho, cea mai recenta ieri, Alchimistul. 
Alchimistul este o carte despre simboluri, o metafora a vietii, presarata cu povestioare pline de talc, citate ce-ti raman in minte, pentru ca sunt simple si pe inteles - povestea oamenilor aparent obisnuiti ce cred in visele lor, depasind confortul, starea de bine, obstacolele, cu credinta, descifrand tainele Universului si semnele ascunse in tot ce-i inconjoara.

Naratiunea este despre un pastor andaluz, Santiago, care isi paraseste casa din Spania pentru a descoperi o comoara ingropata langa piramidele egiptene. Singura lui "certitudine" este un vis pe care il are nopti de-a randul si interpretarea primita de la o tiganca, care ii cere a zecea parte din comoara. Dupa ce isi termina calatoria si este jefuit, parasit mai mult mort decat viu, se intoarce acasa si descopera comoara in curtea sa, la radacina unui sicomor. Calatoria lui este un drum de initiere, presarat cu teste si cu personaje marcante: o tiganca tanara si frumoasa, un barbat care isi spune rege si un alchimist. 

Este (sau poate fi) povestea fiecaruia din noi - o poveste despre curajul de a-ti urma visele, indiferent de cat de bine sau rau iti merge, de cate piedici sau oameni ai impotriva, indiferent cat de teama iti este, din cauza dezamagirilor sau a fricilor acumulate de-a lungul timpului; este, totodata, un indemn spre a ne cauta propria comoara, pentru ca, pe fiecare om de pe fata Pamantului il asteapta o comoara undeva (acolo unde este comoara ta este si inima ta).

Si cateva citate:

"Mereu îţi faci prieteni noi şi nici nu trebuie să stai cu ei zi de zi. Când ne vedem tot timpul cu aceleaşi persoane, ele ajung să facă până la urmă parte din viaţa noastră. Şi cum ele fac parte din viaţa noastră, încep să vrea să ne-o schimbe. Dacă nu eşti aşa cum vor, se enervează. Fiindcă toată lumea are o noţiune exactă despre cum trebuie să ne trăim viaţa. Şi nimeni nu ştie cum trebuie să-şi trăiască propria-i viaţă."

"Fiecare clipă de căutare este o clipă de regăsire."

"Iubeşti pentru că iubeşti. Nu există niciun motiv pentru ca să iubeşti."

"În toate momentele vieţii noastre există lucruri care s-ar fi putut întâmpla, dar până la urmă nu s-au întâmplat. Există clipe magice care trec neobservate şi brusc mâna Universului ne schimbă destinul."

"Frica de a suferi e mai rea decât suferinţa însăşi. Nici o inimă n-a suferit când a plecat în căutarea visurilor sale, fiindcă orice clipă de căutare e o clipă de întâlnire cu Dumnezeu şi cu Veşnicia."

"În prezent stă tot secretul; dacă dai atenţie prezentului, poţi să-l îmbunătăţeşti. Şi dacă îţi îmbunătăţeşti prezentul, tot ce se va întâmpla apoi va fi mai bine. Uită de viitor şi trăieşte în fiecare zi din învăţăturile Legii şi cu încrederea că Dumnezeu are grijă de copiii Lui. Fiecare poartă în sine veşnicia"

"Sunt şi eu ca toţi ceilalţi oameni: văd lumea aşa cum vreau eu să fie, nu aşa cum este."

"Noi, inimile murim de frica numai la gandul unor iubiri care dispar pentru totdeauna, la clipe care ar fi putut sa fie bune si n-au fost, la comori care ar fi putut fi descoperite, dar au ramas pentru totdeauna ingropate in nisip. Pentru ca atunci cand se intampla asa ceva, suferim ingrozitor."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu