24 iunie 2014

Rarau - Lira Bucovinei

In ciuda vremii capricioase si a codurilor care au invadat mass-media, in weekendul 20-22 iunie, am raspuns invitatiei prietenilor de la ATE Bucovina, la editia I a Lirei Bucovina. 12 adulti si 6 copii am plecat la drum din Piatra Neamt, cu soare, ploaia ne-a intampinat pe la Gura Humorului, iar la cabana Rarau ne asteptau cam 4 grade. Frigul a fost compensat cu caldura gazdelor. Parea curata nebunie sa intinzi corturile pe o asemenea vreme, dar nu ne-am lasat, am supravietuit, mai cantand, mai glumind, mai visand la vara ce se lasa inca asteptata. Programul liber-ales a decurs firesc, vineri seara canta cine vrea, cat vrea, asculta cine poate si nu e obosit :)

Sambata, aveam de ales...fie stam la cabana, fie infruntam ceata, frigul si ploaia dar ne bucuram de munte. Am ales sa plecam in traseu, spre Varful Giumalau, 1857 m, marcaj banda rosie, circa 3 h dus, insotiti de Sergiu, un salvamontist discret si cumsecade. Daca va place padurea, verdele si linistea, acesta e un traseu pentru voi. Braduti tineri, vegetatie bogata, balti si broscute va vor insoti pana sus, la golul alpin. O data ajunsi in partea superioara, infruntati jnepenii, vantul si ceata. Crucea de pe varf e masiva si impunatoare, ne povesteau baietii de cata munca a fost nevoie pentru construirea ei. Pe varf, ne-am bucurat de soarele generos care a spulberat pentru o vreme norii, lasandu-ne sa admiram privelistea...Raraul si Pietrele Doamnei in departare, Ceahlaul si mai departe, Obcinele Bucovinei, spinari molcome la linia orizontului....

Am coborat in viteza, fiecare in lumea lui, obositi, dar si cu energie, pe care doar drumetiile si natura ne-o daruiesc, cu gandul la ceaiul fierbinte de la cabana - ne asteptau insa alte propuneri de traseu, parte din noi au gasit si explorat Pestera Liliecilor, se putea merge in mina (galeriile recent descoperite) sau pe Pietrele Doamnei.

Impreuna cu copiii, am plecat pe marcaj cruce albastra sa exploram Pietrele Doamnei(1647 m)-vremea a tinut cu noi, se anunta un apus de vis. Formatiuni calcaroase ciudate, stanci masive sau delicate, colturoase sau cu margini rotunjite ti se astern la picioare, ademenitoare si inselatoare, totodata. Piatra da nastere unor culoare perfecte si imposibile, nise intunecoase, crapaturile adanci mi-aduc aminte de cantecul Florentinei Dimulescu "de-ar crapa piatra in patru...." traseele de catarare au nume amuzante, Viagra, Ciocolax, etc, lasand frau liber imaginatiei celor ce le vor incerca. Cu mic cu mare, ajungem in varf, copiii sunt incantati la culme, apusul il ratam, in schimb ne invaluie norii negri. 
Ajungem la cabana plouati dar fericiti, am castigat inca o zi pe munte, alaturi de copiii nostri curajosi si la timp pentru a intra direct in cultural - la propriu, norocul nostru ca n-a fost mare concurenta. Asa spontani n-am fost niciodata, copiii au jucat o mini-sceneta productie proprie, felicitari Adriano pt regie si fetelor pentru interpretare :)

Seara a continuat cu  premierea, supriza si bucuria mea a fost locul I pentru fotografie, de mentionat insa si locul II la cultural, locul III la grafica si caricatura, locul I la general. Ceea ce ne obliga, zic eu, sa fim mai buni si sa ne pregatim mai mult, pentru cea de-a doua editie - sunt convinsa ca se ocupa baietii de asta !

Am avut placerea sa o cunosc si pe mama lui Lucian, o Doamna care e mereu alaturi de ei, inclusiv pe facebook :). Placintele au fost excelente, gogosile si mai si, chitari suficiente, noaptea prea scurta, iar oboseala ne-a trimis la culcare pe furis :). Multumim ATE Bucovina, CALEnDAR pentru invitatie si ospitalitate; sa mai faceti, ca mai venim !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu