23 martie 2014

Pelerinaj in Israel - Marea Moarta, Marea Galileii, Muntele Tabor, Tel Aviv

A treia zi, am plecat din Ierusalim, coborand prin desert, spre cel mai jos punct de pe pamant, minus 421 m, sub nivelul marii. Denumit “desert in umbra ploii”, Desertul Iudeii este o regiune geografica formata din dealuri si canioane cu altitudini de la 421 m sub nivelul marii (Marea Moarta - cel mai jos loc de pe Pamant), pana la 1.000 m deasupra nivelului marii (Muntii Iudeii). In drumul nostru spre Ierihon(cel mai vechi oras biblic) si Tiberias, am avut pe partea dreapta Marea Moarta, pe stanga, zona muntoasa; Regiunea abunda in privelisti usor dezolante, dar impresionante, aflate in continua schimbare - munti, stanci si dealuri de calcar, alaturi de platouri si albii de rau, canioane si cascade. Desertul este traversat de rauri care au sapat canioane pana la 500 m adancime. Unele dintre aceste rauri formeaza oaze precum Nahal Arugot, Nahal Prat si Nahal David. Mie, drumul acesta mi-a adus in minte fascinanta Tunisie. Marea Moarta este o mare continentala, singura ei sursa de alimentare fiind Raul Iordan, ale carui ape le primeste in partea nordica; este, totodata, unul din punctele de atractie ale turistilor ce ajung in Israel, datorita proprietatilor ei terapeutice. In partea nordica se afla renumitele Pesteri de la Qumram, in care au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moarta. Primele cinci sute de tablite de la Qumran au fost descoperite de catre un cioban beduin, din intamplare. In prezent, manuscrisele sunt asezate in doua mari muzee din Ierusalim: Muzeul Rockefeller si Muzeul National. Scurta oprire pe care am avut-o noi la malul marii a fost usor dezamgitoare, venea dupa o ploaie care ne-a cam stricat vizita la Masada, asa ca a ramas un motiv pentru a reveni J


Masada este numele unui loc antic, renumit pentru puternicul asediu roman asupra unui grup de refugiati evrei zeloti, finalizat prin sinuciderea in masa a tuturor celor din fortareata. Rezistenta evreilor baricadati aici este, pana astazi, unul dintre cele mai puternice simboluri ale rezistentei nationale pentru pastrarea libertatii si a drepturilor religioase iudaice.


Fortareata se inalta, pe o stanca arida, izolata in desert, la altitudinea de 470 de metri deasupra apelor Marii Moarte (la altitudinea de 59 de metri, nivelul planetar al apei). Se poate ajunge sus fie pe jos, pe un culoar sapat in stanca, fie cu telecabina. Fortareata Masada ocupa tot platoul muntelui, aceasta coborand si in partea abrupta dinspre Marea Moarta. Platoul din varful stancii este foarte neted, avand forma de romb, fiind inconjurat de un zid de piatra, gros de aproape 4 metri si lung de aproximativ 1,3 kilometri; Zidul inconjurator prezinta o multime de turnuri de observare si aparare, iar incinta fortaretei abunda in constructii, asemanandu-se foarte usor unui mic orasel: o sinagoga,15 depozite de alimente, bai romane, locuinte etc. Dupa ce am urcat in cetate, cu telecabina, a inceput sa ploua, fenomen extrem de rar aici, in desert; o ploaie torentiala, care ne-a alungat prea repede la autocar, fara sa vizitam decat un sfert din acest loc fascinant.Urmatoarea cazare a fost la Tiberias, pe malul Marii Galileii. De aici, am avut vizite la Nazareth, Muntele Tabor, Taghba, Capernaum, Muntele Fericirilor.
Nazareth-ul, cel mai mare oras arab din Israel, este unul din locurile importante ale crestinismului, fiind cunoscut ca locul copilariei lui Iisus. Biserica Bunei Vestiri, sub forma de crin, este construita pe locul unde se spune ca Maica Domnului a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea nasterii Domnului, atractia principala a bisericii este grota Buneivestiri; in aceasta parte a bisercii mai sunt vizibile si ruine ale fostei biserici bizantine, mozaicuri, etc. Tot aici se viziteaza atelierul de tamplarie al lui Iosif, in fata caruia se afla cel mai frumos ficus din lume J;


Muntele Tabor a fost, pentru mine, locul care mi-a ramas cel mai bine in minte, n-as sti sa va spun de ce – Denumit si Muntele Schimbarii la Fata a lui Hristos este un deal aflat in capatul estic al Vaii Jezreel, ce se inalta pana la altitudinea de putin peste 500 de metri, in regiunea Galileea de Jos, la 9 kilometri est de Nazaret. Spre deosebire de muntii Nazaretului, acesta este unic in toate caracteristicile sale, atat in cele privind forma, cat si in cele privind structura geologica - arata ca un vulcan stins, dar nu are nici un element vulcanic. Platoul acestui deal calcaros are o forma eliptica, pantele lui fiind destul de abrupte iar privelistea oferita iti taie rasuflarea….pacat ca nu se urca pe jos, transportul este asigurat cu microbuze, cu punct de plecare de la baza muntelui. Astazi muntele adaposteste doua manastiri crestine, una ortodoxa si una franciscana. Manastirea greco-ortodoxa este situata in partea nord-estica a muntelui, in varful platoului, in timp ce cea catolica se afla in partea sudica a muntelui. In biserica ortodoxa se afla o icoana facatoare de minuni, existand superstitia conform careia orice dorinta iti pui aici, pe muntele Tabor, se indeplineste. Curtea e umbrita de arbori stravechi, in partea din spate se gasesc 3 colibe, ridicate in amintirea promisiunii apostolului Petru, martor la Schimbarea la Fata.


La Tabgha, am vizitat "Biserica Inmultirii Painilor si a Pestilor", biserica crestina, asezata pe tarmul Marii Galileii. Biserica este ridicata pe locul in care Hristos a inmultit cele cinci paini si doi pesti. In fata altarului se afla un mozaic foarte bine restaurat care infatiseaza doi pesti de o parte si alta a unui cos cu paini; mozaicul apartine secolului al V-lea, acesta fiind cel mai vechi pavaj cu modele din intreaga arta crestina palestiniana.


Capernaum-ul  ne-a asteptat cu soare si 25 grade, multa lumina si mai multe ruine;  se pot vizita sinagoga, templul si casa lui Petru, biserica ortodoxa. Capernaum – in traducere satul lui Nahum – este locul in care (potrivit Noului Testament) au locuit apostolii Petru, Andrei, Iacob si Ioan. Langa se afla o biserica despre care se crede ca a fost casa lui Sf Petru. Localitatea a fost abandonata cu aproximativ o mie de ani in urma si a fost redescoperit de arheologi in anii 1800.
Plimbarea pe Marea Galileii cu vaporasul a fost pe final de zi, intr-un apus incredibil… atmosfera a fost compromisa de incercarile echipajului de a ne distra cu orice prêt (inclusiv muzica populara, Trandafir de la Moldova, Desteapta-te romane si Drumurile nostre toate….).
Muntele fericirilor este locul unde Iisus a tinut predica despre fericiri; in prezent, gasim aici o biserica catolica franciscana, o manastire, un hotel, niste gradini, o ferma si un centru turistic. Locul este o oaza de verdeata racoroasa si cu o priveliste spectaculoasa asupra Podisului Golan si a Marii Galileii.


Canna Galileii, locul unde Iisus a infaptuit miracolul preschimbarii apei in vin este situat la 8 km nord-est de Nazaret(Kafr Kanna); Biserica ortodoxa din Cana Galileii este inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, fiind ingrijita de crestinii ortodocsi greci, in curtea manastirii se pastreaza doua fragmente de coloane vechi, datand din secolul al XIII-lea, iar in biserica se pastreaza doua vase mari, din piatra, deosebit de vechi, asemanatoare celor folosite pentru pastrarea apei, in vremea Mantuitorului. De aici sau de la magazinele din localitate se pot cumpara suveniruri, esarfe, mozaic-uri si mai ales vinul locului, dulce si deosebit de aromat.


Pelerinajul nostru in Israel a mai inclus o oprire la apeductul roman de la Cezareea, pe malul marii, un tur de oras la Haifa, un port de o frumusete deosebita, modern si exotic, o oprire la Gradinile Bahai ce reprezinta altarul credinciosilor Bahai (cinci milioane de adepti). Amenajate pe muntele Carmel, gradinile Baha′i ofera o priveliste unica spre Marea Mediterana, spre domul aurit al Altarului Baha′i si spre orasul Haifa. Construite sub forma a noua cercuri concentrice si avand 19 terase, gradinile suspendate au in centru templul, o adevarata capodopera arhitecturala. De-a lungul gradinii se gasesc alei din pietre galbene si rosii, fantani, cursuri mici de apa, sculpturi din fier forjat si piatra, peluze spatioase, precum si o multime de flori si pajisti incantatoare. Pomii fructiferi, palmierii, chiparosii, pinii, cactusii, hibiscusii, panselutele sunt cateva specii de arbori si plante ce captiveaza prin farmecul lor, oferind un peisaj unic. Mai mult decat atat, designul exotic, proiectarea eleganta, simetria perfecta si contrastul cromatic inspirat iti dezvaluie o lume aparte. Din 2008, fac parte din Patrimoniul Unesco si sunt considerate ”a opta minune a lumii”.

Seara tarziu, inainte de imbarcarea pentru zborul de Bucuresti, am facut turul panoramic al orasului Tel Aviv si Jaffa (vechi port si cartier al artistilor). Tel Aviv-ul, cel mai mare oras si cel mai mare centru comercial al Israelului, este un oras modern (cu locuri de divertisment, mall-uri, viata de noapte), fiind totodata cel mai mare centru cultural al tarii, cu numeroase muzee, teatre si sali de concerte. Amestecul acesta de atmosfera mediteraneana, statiune balneo, fatada moderna si, pe alocuri, futurista da unicitate acestui oras, transformandu-l intr-o destinatie deosebit de atractiva.
 Placa comemorativa aflata la locul unde a fost asasinat Yitzhak Rabin
 Fantana semnelor zodiacale
Jaffa-cetatea veche

2 comentarii:

  1. Pozele sunt superbe, comentariile si descrierile sunt excelente. Macar pe acelasi traseu as vrea sa merg si vreodata...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc...Israelul este fascinant, iti doresc sa ajungi intr-o zi :)

    RăspundețiȘtergere