6 iunie 2013

Despre Omul Frumos - Dan Puric

N-am sa scriu despre aceasta carte decat ca trebuie citita de fiecare din noi; personal am primit-o ca pe o lectie, despre ce inseamna frumos, valoare, traditie, dar si superficialitate si ipocrizie, in vremurile in care traim....mai jos, cateva citate:

"Pamantul acolo hranea pruni. Din pruni se facea tuica, iar din tuica se faceau  vise. Visele ii mai imblanzeau si pe tovarasi, iar directivele de partid erau adormite. Tuica adormea, ca o doica, copilul handicapat al omului, ideologia comunista. Si cateodata, tovarasii petreceau, adica redeveneau oameni; glumeau, jucau si uitau de lumea in care singuri s-au inchis. Cand se trezeau, tot ei erau aceia care se prabuseau profund in cosmarul care le incremenisera vietile”

“Dar babuţa nu ştia de succesele ţării. Viaţa ei se compunea din imagini de neşters:  copilărie, rîu, dragoste, munte, gospodărie, suferinţă, zîmbet şi poate multă lacrimă, erau elementele ce-i formau inima…”

“Nu se născuse lege care să-l confişte. Nu se născuse legea care să aresteze DORUL.  Acea „conditio valachie essendi”, condiţia valahă de a fi. DORUL era inima omului frumos, iar bolovanul era Romania eternă. Iar această Romanie eternă era îmbraţişată de „Romania libera”. Acest bolovan se strecura acum la vamă, dar el era de fapt, paşaportul băbuţei în faţa lui Dumnezeu, ce-şi murmura în tăcere istoria”.

"Cît de stupidă este ordinea făcută de om şi cît de frumoasă este viaţa făcută de Dumnezeu!”

"Omul frumos nu mai este la moda, la moda este omul util, omul eficient; Omul frumos nu este vizibil, el nu are imagine, el tasneste, in aparenta, intr-un gest mic, iar gestul ALA, pentru tine, este izbavitorsi-ti persista in suflet toata viata, ca o icoana..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu