8 mai 2013

Tunisia - promisiunea desertului

Tunisia este, pentru mine, un vis mai vechi, conturat din fotografii, date razlete si amintirile prietenelor mele, care au fost aici in 2008; au trecut cativa ani de atunci, o revolutie si multe schimbari, astfel incat acum am gasit o alta tara, insa, la fel de fascinanta si speciala.

Infotripul este excursia perfecta pentru consultantii in turism, intrucat ofera informatie, interactiune, contact direct cu specificul local, uneori cu turistii, precum si cu colegii de breasla; acesta a fost un info reusit, am avut un ghid de nota 10, un traseu spectaculos, obiective interesante, o petrecere traditionala tunisiana, cluburi, veselie si oameni frumosi, multumim Kartago Tours pentru invitatie !

Despre Tunisia, “tara voalului”, eu as spune ca e tara contrastelor, a misterelor ce se dezvaluie treptat,  mereu surprinzatoare, o destinatie ce promite mult celor ce trec de bariera aparentelor; am zburat cu Tunis Air, am aterizat la Tunis, tarziu in noapte, pe vant, dupa o ploaie neasteptata pentru localnici, ne-a intampinat un aeroport, curat, modern, aerisit si ghida zambitoare si hotarata, Ana Maria Candea. 

Traseul acestei saptamani a fost: Tunis -  Hammamet - Tunis – Chartagina - Sidi Bou Said -  excursia in Sahara - Coloseumul El Jem- lacul sarat Chot El Jerid - Mahdia – Sousse – Tunis. Prima zi a fost zi de vizita la hoteluri, in statiunea Yasmine Hammamet, ploaia ne-a insotit, insistent, marea a fost furioasa si tulbure, plajele pe alocuri distruse de valuri... Au urmat 3 zile de excursii, Tunis-ul cu ruinele legendarei Chartagina, oraselul traditional Sidi Bou Said, excursia de 2 zile in Sahara, apoi 2 zile de vizite la hoteluri, party, timp liber si relaxare. 

O trasatura specifica sufletului oriental este bucuria  negocierii, mai ales in zonele pentru turisti. Cu putina indemanare poti negocia chiar si la 20% din pretul cerut initial sau chiar mai mult, mie nu-mi place sa ma targuiesc, asa ca am preferat magazinele cu preturi fixe :);localnicii sunt ospitalieri,  prietenosi, uneori exagerand in amabilitatea de a te invita in magazinul/ceainaria/casa lui (in special in bazar), peste tot se vorbeste franceza, de la mic la mare, se gesticuleaza mult, nici o cladire privata nu poate depasi inaltimea moscheei celei mai apropiate, caci musulmanii considera ca Allah este deasupra tuturor…. asa ca majoritatea oraselor se intind, in mod traditional, pe orizontala si nu pe verticala... traficul in orasele mari este infernal, nu se respecta nici o regula, in Tunis, pe alocuri, erau tancuri, soldati inarmati si garduri de sarma ghimpata, pentru a preveni eventuale manifestatii; totodata, Tunisia este una dintre cele mai moderne natiuni islamice - femeile se bucura de toate drepturile, iar alcoolul este relativ la indemana. Au si ei mizeriile si cersetorii lor, zone intregi invadate de praf, resturi, pet-uri, moloz, aruncate la nimereala;


Statiunile, fiind extra sezon, le-am gasit mai putin animate, cu hoteluri luxoase sau doar accesibile, dar cu multiple posibilitati de relaxare: cluburi, aqua parc-uri, vaporase de croaziera, terenuri de golf, medina (orasul vechi inconjurat de ziduri de aparare medievale), cafenele, muzee, etc.

Intr-un alt post voi scrie despre Sahara si celelalte obiective turistice vizitate, cateva obiceiuri si traditii locale; Va recomand cu drag Tunisia; pe mine m-a surprins, foarte placut, mi-au ramas intiparite culorile vii, aromele puternice si lumina, atat de prezenta, chiar si in zilele ploioase…ca destinatie turistica, Tunisia este un taram ospitalier, exotic, plin de mirodenii, vestigii si orase stravechi, festivaluri, un litoral renumit (cea mai frumoasa plaja o gasim la Mahdia), o clima suportabila. Tara a apartinut pe rand, fenicienilor, cartaginezilor, bizantinilor, romanilor, arabilor, turcilor si francezilor, toate aceste imperii si-au lasat amprenta asupra acestei tari, unice prin diversitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu