3 iunie 2011

Incendiu la Conacul Crupenschi

Astazi, in jurul orelor 11, a izbucnit un incendiu la Conacul Crupenschi, cladire de patrimoniu din comuna Podoleni, judetul Neamt;

Primii, au ajuns la fata locului voluntarii de la Podoleni, apoi pompierii de la Buhuși și, în cele din urmă, pompierii militari, cu trei autospeciale. la ora 15.30, incendiul nu a fost inca stins....

mai multe informatii despre acest incendiu, gasim deocamdata aici

Conacul Crupenschi s-a păstrat în centrul acestei localităţi, înconjurat de puţinii arbori care au mai rămas dintr-un parc dendrologic ce constituia altădată un punct de atracţie al zonei. Se pare că acest conac a fost construit în jurul anului 1700, primul proprietar al conacului fiind un anume Centa. Acesta l-a vândut familiei Prăjescu. Legat de familia Prăjescu se ştie că Iancu Prăjescu a fost cel care a înfiinţat, în comună, şcoala de fete şi cea pentru băieţi. Fata acestuia, Maria Pulcheria Prăjescu, a fost căsătorită cu avocatul Nicolae Krupenschi, descendent al unei familii poloneze de viţă nobilă, stabilită pe pămînt românesc în jurul anului 1400.

Cât priveşte istoria mai recentă a imobilului, se ştie că începând cu naţionalizarea sa din anul 1949 şi până prin 1953, în vechiul conac a funcţionat şcoala de 7 clase a localităţii, după care a servit drept sediu al SMA Podoleni. Din anul 1978, conacul a fost preluat de către Primărie, încăperile acestuia fiind ocupate de către dispensar, casa de naşteri, cabinetul stomatologic şi bibliotecă. Rând pe rând, instituţiile medicale au fost mutate în clădiri noi, astfel că, în 2000, singura care mai rămăsese aici era biblioteca, dar şi aceasta şi-a găsit ulterior un alt sediu.

Ulterior încăperile conacului au fost închiriate mai multor firme care, în timp, ori au dat faliment, ori şi-au găsit alte spaţii. Prin 2004 o încăpere a vechiului conac a servit elevilor Şcolii de Arte şi Meserii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu