25 iunie 2011

Destinatii turistice: MUNTENEGRU

Partea a doua a infotripului Croatia-Muntenegru, a fost fireste Muntenegru; Dupa Croatia, nu ma asteptam la cine stie ce surprize in Muntenegru, total gresit, dupa cum am putut constata;

Muntenegru este cea mai tânără ţară din Europa, care s-a înfiinţat la 3 iunie 2006, este o regiune foarte atractivă şi mai ales încă nedescoperită in totalitate, unde turismul încă nu s-a dezovoltat pe deplin. Muntenegru se învecinează cu Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Albania şi Serbia.

Muntenegru uimeste cu peisajele naturale incredibile. Din cei 294 de kilometrii de litoral, pe circa 75 se află plaje de calitate şi golfuri minunate. Vom găsi aici şi singurul fiord din zona mediteraneană , minunatul golf Kotorska, înconjurat de munţi înalţi ce formează un unghi drept cu acesta. În partea de vest a Muntenegrului se află peninsula sălbatică Luştica cu lagune ascunse şi peşteri minunate. Întreg litoralul este ideal pentru scăldat, sporturi nautice, scufundări şi alte sporturi acvatice. În sudul Muntenegrului se află un bastion de piraţi, în Ulcinju. Această regiune este delimitată de un lant de nisip de aproximativ 13 kilometrii lăţime.

Cel mai remarcabil lucru din Muntenegru este Lacul Skadar. Se situează la 40 km de litoral şi este cel mai mare lac din Peninsula Balcanică. Se mândreşte cu o faună şi floră foarte bogată, iar pentru pescari şi ornitologi este un adevărat rai.
Muntenegru este o ţară plină de locuri minunate carte merită vizitate. Printre acestea se numără şi Golful Kotorska, mai sus menţionat, oraşul istoric Budva, şi de asemeni şi romantica staţiune estivală Sveti Stefan.

Fostă colonie veneţiană, oraşul Kotor (în italiană „Cattaro“), înconjurat de un impresionant zid de apărare, este situat pe malul golfului cu acelaşi nume, din sud-vestul Muntenegrului.

Clădirile vechi şi Catedrala din secolul al XII-lea, cu o arhitectură influenţată puternic de ocupaţia Republicii Veneţiene dintre anii 1420 şi 1797, sunt atracţiile principale ale coastei muntenegrene. Golful şi fiordurile Kotorului („Boka Kotorska“) ce se deschid în Adriatica, alături de munţii Lovcen şi Orien (cu o înălţime de 1.894m), formează un amestec unic de farmec natural şi fascinaţie arhitectonică. Aici marea intra printre munti pe o distanta de 28 de kilometri;

In Muntenegru, am vizitat statiunile Herzeg Novi, Budva si Becici; Am luat masa la un restaurant pescaresc, pe malul marii; Mancarea delicioasa, salata cu fructe de mare, ciorba de peste si peste la gratar cu o garnitura interesanta de cartof+spanac. Servirea ireprosabila, chelnerii au zambit mereu, am avut parte si de un spectacol artistic, dansuri traditionale, foarte frumos; Atmosfera mai calda, mai primitoare decat in Croatia, parca mai apropiata de petrecerile noastre romanesti J

Au hoteluri frumoase, deosebite, am fost cazati la Hotel Avala Resort 5*, putin ciudat, prea mult negru pentru gustul meu; cel mai mult mi-a placut QUEEN of Montenegro 4*; plajele au nisip fin, sunt amenajate cu grija;

Dumul la intoarcere a fost lung lung, acesta fiind in opinia mea un mare impediment in a merge mai des in aceasta zona; Şoseaua trece prin tuneluri şi urmăreşte meandrele fluviului. Sute de km se fac prin munti, fata de acestea, Transfagarasanul pare o gluma; De la Podgorica spre Belgrad, capitala Republicii Muntenegru ai parte de serpentine spectaculoase si sosele foarte inguste, bonus, priveliştea de vis.
Destinatie turistica relativ noua, Muntenegru surprinde si te covarseste, deopotriva; prin salabaticia si frumusetea peisajelor, prin amabilitatea celor care se ocupa de tine, in hotel sau restaurant, prin locatii ce-ti ofera tot ce ti-ai putea dori, prin bucataria savuroasa si vinurile de calitate; Dacă va doriţi să aveţi parte de o vacanţă de neuitat, plină de istorie, mare şi întâmplări netradiţionale în locuri şi mai puţin tradiţionale, cu siguranta, Muntenegru va va satisface pe deplin !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu