2 iunie 2011

CROATIA-Destinatie de vis

Am ramas in urma cu impresiile despre locurile in care am fost in acest an: Croatia, Muntenegru, Bulgaria;

astazi, cate ceva despre Croatia, una dintre destinatiile cele mai frumoase si cele mai solicitate de turistii romani, in ultima vreme; Croatia este o tara deosebita, bogata in frumuseti naturale si artistice. Aici vom avea la dispozitie tezaure de arta, opere ale antichitatii si monumente medievale, ale Renasterii si barocului, pana la arta moderna; parcuri naturale, o mare varietate a faunei, florei si reliefului. Pentru cei mai „sportivi”, ofera posibilitati pentru pescuit, inot si scufundari, iahting si parasailing. Gastronomia locala este delicioasa iar oferta de vinuri, generoasa. La toate acestea, se adauga oferta bogata de hoteluri, apartamente si vile pentru cazare, plajele cu pietris (din pacate, lipseste nisipul, acesta fiind cred singurul minus al acestei destinatii) si peisajele ce-ti taie respiratia.

Infotripul la care am participat a fost organizat de Paralela 45, Family Travel si Aeroservice, fiind totodata o ocazie de a cunoaste oameni de valoare, deosebiti; a fost cred, cel mai bun grup de pana acum, si cel mai frumos;

Traseul a fost lung, programul obositor, dar am avut un ghid „gaz, gaz”, Robert, care ne-a tinut uniti si ne-a mobilizat cand a fost nevoie; am plecat din Bucuresti, am avut cazare la Timisoara, apoi Belgrad si Zagreb; ZAGREBUL mi-a placut, atat cat am putut vedea, pe fuga si pe ploaie :); am vizitat Piata Centrala, Catedrala, Piata Sf Marc, cladirea Parlamentului, Teatrul National;

A urmat OPATIJA, cu vizite la hoteluri pe o ploaie insistenta; Riviera Opatija masoara 43 km lungime marginita de parcuri, promenade amenajate, vile si catreva hoteluri vechi, construite de aristocratia ungara, in vremea imparatesei Sissy. A fost denumita si Nisa Adriaticii pentru frumusetea plajelor si a vecinatatilor romantice. Cea mai cunoscuta plaja in Opatija este Slatina, chiar in mijlocul statiunii, de-alungul strazii Marshala Tita. O alta plaja frumoasa este cea de la Moscenicka Draga. O plimbara pe promenada Lungo Mare de la Opatija spre Lovran este una din atractiile majore turistice. De mentionat aici Hotelul Mozart 5*;

Insula KRK, Insula de aur, asa cum este numita din vremuri stravechi, Krk este cea mai mare insula a tarii si cea mai dezvoltata economic. Din 1980 insula este legata de continent printr-un pod durabil. Peisajul insulei este divers - nordul este aproape desertic datorita vanturilor puternice, in timp ce sudul abunda in vegetatie si golfuri inverzite. Relieful favorizeaza cultivarea strugurilor si cunoscutul vin "Vrbnicka Zlahtina".Facilitatile turistice cuprind statiuni moderne uriase precum Omisalj, Njivice si Malinska pe coasta de nord-vest si orase istorice care mai pastreaza trasaturile medievale, precum Krk si Baska. Pe insula sunt mai multe trasee turistice marcate, care va vor purta prin paduri si pe tarmul marii. Lumea subacvatica merita explorata, existand mai multe cluburi de scufundari care acorda licenta.Principalul centru administrativ al insulei este orasul Krk, un oras intemeiat inaite ca romanii sa se stabileasca pe insula. Atractiile principale ale orasului includ Catedrala Adormirii Maicii Domnului din secolele XIII-XVI, biserica romanesca Sv Kvirina din secolul XII, castelul fortificat si manastirea franciscana.

Excursii optionale:

- Venetia- fiind la granita cu Italia, excursia la Venetia a devenit un fel de obisnuinta pentru cei care merg in Croatia. Este o excursie de o zi, iar drumul este parcurs cu autocarul dar si cu vaporul. Plecarea se face la ora 3 dimineata. In Venetia se viziteaza piata San Marco, canalele, podurile, cam toate punctele importante. Pentru aceasta excursie aveti nevoie de acte (buletin sau pasaport) pentru trecerea frontierei.

- Parcul National Plitvice - este considerat unul dintre cele mai frumoase fenomene din lume, rezervatie naturala in patrimoniul Unesco. Excursia incepe la ora 7 dimineata. Se parcurge un drum de aproximativ 4 ore (din Baska, mai putin din restul statiunilor). Vizita la parc dureaza tot aproximativ 4 ore, in care veti parcurge o portiune, cea centrala, pe jos, cu vaporasul sau cu trenuletul, biletul acestora fiind inclus in pret, care este aproximativ 48 euro.
- Parcul National Brijuni - Brijuni este un arhipelag ce contine 14 insule si insulite, faimoase si pentru descoperirile arheologice. In excursie se va vizita insula Veli Brijun, cea mai mare a arhipelagului. Intr-o calatorie de 4 ore cu trenuletul se ajunge si in parcul safari, unde o varietate de animale exotice traiesc.
- Pestera Postojna - este una dintre cele mai cunoscute si mari pesteri din Europa, avand o lungime de 22 km. Timpul petrecut in pestera este de aproximativ o ora si jumatate, in care se viziteaza o parte a acesteia, pe jos sau cu trenuletul. Pestera fiind in Slovenia, sunt necesare de asemenea acte pentru trecerea frontierei.
- Turul Istriei - cea mai mare peninsula a Croatiei. Excursia contine vizita in orasele Pula, Rovinj si Porec, trei destinatii turistice foarte cautate. Pranzul traditional este inclus in pret.
- Turul insulei Krk - cea mai mare insula din marea Adriatica ce se uneste cu continentul printr-un pod. Vizita incepe in Punat, unde se va lua vaporul cu care se va face turul insulei. Se va vizita insulita Kosljun, orasul Krk si oraselul Vrbnik, unde se va degusta vin intr-o pivnita autentica.

Mie personal, nu mi-a placut insula; hotelurile sunt bune, de mentionat Falkensteiner Therapia 4*, si nu as recomanda-o turistilor mei, mi s-a parut cumva anosta, fara personalitate, fara acel „ceva” care sa ma faca sa tresar.

Urmatoarea destinatie: TROGIR; Am avut o cazare splendida in apartament la Trogir Palace 4*, cu vedere catre orasul vechi;

Trogirul este un oraş medieval situat la 27 km depărtare de Split, bogat în clădiri renascentiste şi vestigii culturale. Orasul ofera multe posibilitati de distractie, are discoteci renumite, abunda in restaurante, baruri, cafenele, taverne vechi unde se servesc vin local şi peşte proaspăt. Zona din jurul oraşului Trogir ofera tarmuri minunate, insule, o mare albastra foarte curată scăldată în soare face din Trogir o destinaţie turistică ideală la Marea Adriatică.

In drumul spre Dubrovnik, am facut un tur pietonal al orasului SPLIT; Orasul este considerat inima provinciei Dalamate.,fiind cel mai mare oras de pe coasta Adriaticii, numarand aproape 200.000 de locuitori (al doilea oras ca marime al Croatiei). Populariatate sa de “refugiu turistic” dateaza inca din primele secole ale crestinatatii cand imparatii Romei veneau aici pentru o perioada de liniste si relaxare. Orasul a fost fondat de greci intre secolele III si IV. Diocletian a ordonat, in anul 295 construirea unui palat care va avea timp de secole rolul de resedinta de vara pentru multi imparati ai imperiului.Palatul lui Diocletian este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Croatiei. De-a lungul timpului in jurul palatului au fost construite diferite cladiri care au dat o mai mare importanta economica si culturala a orasului.

Astazi Palatul Diocletian se afla pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO iar in interiorul cladirii (care respecta intrutotul principiile arhitecturii romane militare) se afla cateva obiective ce nu trebuie ratate: Templul lui Jupiter, Catedrala Sf. Dominius si Perystile. De asemenea, orasul gazduieste si o serie de muzee de interes national: Muzeul Maritim, Muzeul Croat de Arheologie, Muzeul Croatiei s.a.

Surpriza organizatorilor a fost o vizita si tur pietonal in orasul ZADAR;

Acesta este fosta capitala a Dalmatiei, pe numele sau vechi Liburnia. Este un oras vechi, plin de monumente istorice. Un rol important in dezvoltarea Zadarului l-au jucat romanii, care au construit aici zidurile de aparare, amfiteatrul, apeductul, baile si un sistem de canalizare.De asemenea, urme vizibile asupra orasului a lasat si stapanirea Republicii Venetiene. Chiar in centrul zonei vechi a orasului atrage atentia biserica Sf. Donato, cu doua etaje, conectata cu impozanta catedrala a Sfintei Anastasia, datand din secolul al 14-lea. Aceste doua cladiri au devenit un simbol de care locuitorii orasului sunt foarte mandri. Inaltimea bisericii este de 27 de metri, ea fiind inspirata de capela lui Carol cel Mare din Aachen (Aix-la-Chapelle). Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, pe cand erau indepartate daramaturile ramase de pe urma bombardamentelor, au fost descoperite ramasitele unui for roman, la ora actuala unul dintre cele mai des vizitate monumente istorice ale Zadarului. Inca din secolul al 12-lea, orasul a fost sediul arhiepiscopilor croati, fapt pentru care puteti admira aici un mare numar de opere de arta din aur si pietre pretioase, expuse mai ales in muzeul artei religioase denumit ‘Aurul si argintul Zadarului’.

Ultima locatie vizitata in Croatia si unde am avut 2 nopti de cazare, la un hotel foarte bun, VALAMAR LACROMA 4*, in Babin Kuk, a fost DUBROVNIK; presupun ca traseul ales n-a fost intamplator, pentru ca acesta a fost „cireasa de pe tort”; Nu stiu ce mi-a placut mai mult, orasul vechi, aerul usor arhaic, amabilitatea localnicilor, faptul ca pe oricine am intrebat, inclusiv soferul de autobuz, vorbea si intelegea engleza, peisajele, plimbarea cu vaporasul, hotelurile exceptionale;

Iata ce ne spune Wikipedia, despre aceasta bijuterie de oras: Dubrovnik a fost fondat prin unirea a două mici orăşele: Ragusa, iniţial Laus (numele vine de la cuvântul latin pentru stâncă) care era doar o mică insulă inatacabilă pe coasta de sud a Dalmaţiei, ce oferea adăpost pentru refugiaţii italieni din oraşul Epidaurum; şi Dubrava (denumit după cuvântul slavic dub care înseamnă stejar), o aşezare târzie a migratorilor slavi creată la poalele dealului Srđ. Strâmtoarea de mare dintre fortăreaţa Ragusa fost ştearsă treptat prin umplerea cu pământ de către croaţii dornici să fie acceptaţi în cetate: astfel oraşul croat Dubrava de sub pădure s-a extins spre poarta nordică a fortăreţei Ragusa, cea care se continua cu Stradone şi Piazza (astăzi Stradun şi Placa).Oraşul a fost fortificat, urmând să fie construite două porturi de fiecare parte a istmului. Comerţul său maritim a crescut, devenind singurul oraş-stat pe coasta de est a Mării Adriatice, care rivaliza cu Veneţia. În Evul Mediu Republica Ragusa era punctul de constituire şi plecare a Cruciadelor, inclusiv ultima cruciada (nefinalizată), a cărei tabere de grupare a fost la Timişoara. Sprijinit de comerţ prosper şi diplomaţia sa experimentată, Republica Raguzana a cunoscut un nivel remarcabil de dezvoltare în secolele XV şi XVI.

Loc al deschiderii renascentiste spre arte tipice italienilor, Raguza a atras şi format şi intelectuali croaţi, devenind implicit şi unul dintre centrele de dezvoltare a limbii croate. Raguza a fost locul natal a mai multor poeţi şi scriitori bilingvi, ca Giovanni Gondola, zis Ivan Gundulić şi Marin Držić. Notabili au fost şi pictorii Lauro, zis Lovro şi Vicko Dobričević, şi oamenii de ştiinţă ca Ruggiero Giuseppe Bosco, zis Ruđer Josip Bošković şi Marino Ghetaldi, zis Marin Getaldić. Dacă folosirea alfabetului glagolitic la croaţii din interiorul teritoriului de azi durează până la sfârşitul secolului al XV-lea, în regiunile de pe litoralul Adriatic alfabetul latin nu a fost adoptat până la începutul secolului al XIX-lea.

Oraşul a fost condus de richissima şi culta aristrocraţie italiană, căsătoria între membrii celor trei clase sociale fiind strict interzisă. Şeful de stat al Republicii Raguza, chiar şi în timpul suveranităţii (suzeranităţii) veneţiene, a fost Rectorul (Cneaz în croată). Puterea adevărată pare a fi fost însă era în mâinile Consiliului nobililor italieni, la care foarte târziu după alipirea la Ragusa şi a oraşului croaţilor, a fost asociat (cu rol consultativ iniţial) şi consiliul croat (Vijeće).Guvernul oraşului Raguza era liberal în vederi şi acţinue: a abolit sclavia în 1418 şi a devenit primul stat care a recunoscut independenţa nou-formatei ţări, Statele Unite ale Americii. Vechiul steag al oraşului conţine cuvântul Libertas (libertate), iar la intrarea în fortăreaţa Laurenţia Lovrijenac, amplasată în afara zidurilor oraşului, se află inscripţia Non bene pro toto libertas venditur auro, Nu e bine să fie vândută libertatea, pentru tot aurul.

Patronul spiritual al oraşului este martirul Sfântul Blasiu (Sveti Vlaho în croată). Statuile sale sunt amplasate în incinta oraşului, care în fiecare vară se organizează mari procesiuni, pentru că are o importanţă similară cu cea a Sfântului Evanghelist Marcu pentru Veneţia. Din 1979, vechea fortăreaţă a Republicii Raguza este pe lista patrimoniu mondial al UNESCO

Am urcat cu telecabina la un punct de belvedere de unde am putut admira intreaga zona si am facut poze; Am vazut hoteluri spectaculoase, dintre care as mentiona: Grand Villa Argentina, Villa Dubrovnik, Rixox Libertas;

In incheiere, as mentiona 2 lucruri: Croatia este o tara destul de scumpa, si asta nu doar in restaurante ci si in supermarketuri. Fiind la granita cu Italia se mananca in orice restaurant spaghete si pizza. Portiile de mancare sunt uriase si foarte bune;

Oamenii sunt foarte primitori si prietenosi, vorbesc destul de bine pe engleza. Sunt patrioti si mandri de originea lor, de istoria si realizarile lor, mai vechi sau recente. Au drumuri si poduri si tuneluri care m-au lasat fara cuvinte; este incredibil cat de "departe" sunt de noi; Croatia este o destinatie unica si deosebita; sper sa pot reveni intr-o zi aici, ceea ce va recomand si voua, celor ce va place sa calatoriti .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu